2.ra
2005.05.08. 18:55
2.ra
2. raEgy kis ttekints :A fszer- s gygynvnyek a tpllkozsi s l ettani ismeretek terjedsvel egyre npszerbbek. rtkket a bennk le v hatanyagok adjk: a klnfle aroms anyagok, vitaminok, sznanyagok , szerves savak, svnyi anyagok, antibiotikumok.Mindezek gygyt s er st hatsa rgta ismert. A fszerek jellegzetes aromjt illolajtar talmuk adja. Az illolaj leveleikben, termseikben, gykereikben, hagy mjukban van (bazsalikom, deskmny, petrezselyem, fokhagyma). A fsze rek illata az emberekre eltr mdon hat, ppen ezrt a fszerek megvla sztsa zls dolga. Akkor j a hats, ha a fszer javt az telek, italok zn, ha az sszhats kellemes, harmonikus lesz. A fszernvnyek klnb z rszeit hasznljuk:- a termst (pl.borka)- a virgot (pl.levendula, borago)- a levelet (pl.bazsalikom)- a virgos hajtst (pl.bazsalikom, kaku kkf)- a magot (pl.koriander) Megjelensi formjuk szerint:- friss, zld f szerek (a legklnlegesebb, legjobb zamatot adjk tpllkainknak, azok rt kesebbek s szebbek is lesznek),- szrtott fszerek (egszben s rlve, sszemorzsolva),- mlyhttt fszerek. Fszernvnyek:azok a nvnyek, melyek et teleink, tpllkaink zestsre hasznlunk fel.A fszernvnyek aro ms anyagokat tartalmaznak, melyek az emberi szervezetre rendkvl j hats ak. A hatanyaguk klnbz illolajok; ezek adjk a fszerek jellegzetes il latt. Hatsuk: - emsztst serkent,- gyulladscskkent,- baktriuml. Az il lolajon kvl a fszernvnyek mg ms anyagokat is tartalmaznak: glikozidokat, alkaloidkat, nvnyi csersavakat, festkanyagokat, svnyi anyagokat, szerves s avakat, keseraanyagokat, vitaminokat, sznhidrtokat. zestsre a fszernvnyek klnbz rszeit hasznljuk fel:- a levelet (pl. orvosi zslya,- a leveles haj tst (pl. menta),- a virgos hajtst (pl. oregn),- a virgot (pl. levendula),- a termst (pl. kmny). Gygynvnyek:olyan nvnyek, melyeket gygytsra vagy egs zsgnk megrzse cljbl hasznlunk. A fszernvnyeknek is van gygyt hatsuk. A gygy - s fszernvnyeket tbbfle szempont szerint csoportosthatjuk. A tovbbiakban az lettartam szerinti csoportostst hasznljuk, mert ez segti legjobban eligazod sunkat a szaportst, nvnypolst, a laksban s kertben val elhelyezst, a ldba vagy ednybe val sszeltetst illeten. Fszerkert:A gygy s fszernvnyek irnt egy re n az rdeklds, mert sokoldalan felhasznlhatk.A legzletesebbek, utolrhetetlen ar omjak a frissen szedett s felhasznlt nvnyek, tovbb ltvnynak sem utolsak, mivel i llatosak, karakteres a lombozatuk, mutats a virgzatuk. Fszerolajok-fszerecetek:Ezeket n yron is elkszthetjk, amikor sok a fszernvny. Vannak olyan nvnyeink, amelyek szrt va elvesztik aromjuk legnagyobb rszt, s radsul mg a szrtsuk is nehzkes. Ilyen pld ul a borg, amely amellett, hogy ecetben jl tartsthat, annak klnleges aromt is ad, s gy r tkes, illatos ecethez is jutunk. Hasonl tulajdonsgokkal rendelkezik a trkony is, de ecetet brmely o lyan nvnnyel vagy termssel illatosthatunk, melynek kedveljk az aromjt.A trolshoz hasznlt ednye ket, vegeket sajt tetszsnk szerint vlasztjuk meg. Az zest anyagokat is sajt zlsnk szerint ll tjuk ssze. Fszerecet ksztshez a fszerkertben megtermett n vnyek csaknem mindegyike felhasznlhat.A friss nvnyekbl kszlt ecet jobb z, mintha szrtottat hasznlnnk.Az aroms ecet kszlhet egyfle nvnybl, de erre a clra tbbfle nvnyt is tr sthatunk. Az ecet s a fszernvnyek ze kiegszti egymst s gy vgeredmnyben nagyon kellemes z alakul hat ki.A fszerecet ksztse a szksges nvnyek s egyb kellkek sszeksztsvel kezddik.Alapanyagknt legjobb a j minsg 6%-os alma-, fehrbor- vagy vrsborecet. A szoksos 10 %-os telecet tlsgosan tmny, erre a clra nem a legjobb.Aroms ecet ksztshez hasznlhatjuk tbbek kztt az albbi sszettel fszernvn y - keverkeket:- rozmaring, zslya, kakukkf, citromf,- lestyn, trkony, borsikaf, izsp,- menta, majornna, m etlhagyma, kapor,- bazsalikom, fokhagyma, koriander termse,- petrezselyemgykr, zellergum.Klnleges eceteket kszthetnk virgszirmokbl is, pldul sarkantyka, krmvirg, rzsaszirom, levendulavirg tetszs szerinti arny keverkbl. A fszerolajokat hasonl mdon ksztjk, de erre a clra lds nvnyeket ne hasznljunk.Alapanyagkn t az ol va-, napraforg-, szja-, kukoricacsra olaj brmelyikt hasznlhatjuk.Olajok zestsre hasznlhat f szernvnyek:Kakukkf, rozmaring, oregn, levendula, zslya, fokhagyma, bazsalikom, csili, mustrmag, koriandermag, kapor, menta, borsika, sznes bors .Az olajba helyezett nvnyek nagyon knnyen penszednek, ezrt az elkszts sorn a nvnyeket t rljk teljesen szrazra (ne mossuk!). A gygyhats nvnyek egyik fontos felhasznlsi terlete a gygytea ksztse. Miutn a tea elksztsi mdjt elssorban a felhasznlt nvnyi rsz hatrozza meg, font os tudni, hogy gygytea ksztsre a nvny mely rsze hasznlhat.A drog sz gygynvnyekkel kapcsolatos szakkifejezs s a gygynvnyek hatanyagot tartalmaz szrtott rszre utal . A kamilla drogja teht a szrtott kamillavirg.Tet ksz thetnk friss s szrtott nvnyi rszekbl. Hacsak lehet, erre a clra frissen szedett nvnyeket hasznljunk. Ezekbl lta lban szrtott nvnyekhez viszonytva ktszeres mennyisg szksges. Nagyon kellemes z tea kszthet pldul bazsalikom, ment a s citromf friss leveleinek keverkbl.A gygyteakszts ltalban abbl ll, hogy a drognak hasznlhat friss nvnyi rszeket feldar aboljuk, forrsban lev vizet ntnk r, s lefedve t percig llni hagyjuk, majd leszrjk.gy ksztjk a virg-, levl-, a zsenge hajtstekat, illetve az sszeszzott magvakbl (nizs, deskmny) ksztett tekat. A krgekbl, gykerekbl , termsekbl fzssel ksztnk tet (kmny, l estyngykr, macskagykr). A fzs ideje ltalban tz perc.Vannak nvnyek, melyekbl h idegvizes kivonatot ksztnk (fagyngy levele, leveles hajtsa, lenmag). A beztatst rendszerint este kezdjk , reggel l eszrjk, majd kellemes fogyasztsi hmrskletre melegtjk.gy ksztjk a csipkebogytet is.Teakeverkek ksztsekor a nvnyeket gy vlogatjuk ssze, hogy a tea a kvnt hatanyago(ko)n kvl z- s sznjavt anyagikat is tartalmazzon. zjav t pl. az nizs, desgykr, citromflevl s ltalban az illolajat tartalmaz nvnyek. Sznjavt pl. a krmvirgszirom, a kankalin virgja. Megjegyzend, hogy a szn- s zjavt nvnyek is rendelkeznek gygyhatssal.A felaprzott nvnyekbl az i llolaj hamar eltnik, ezrt clszerbb nagyobb nvnyi rszeket trolni, s kzvetlenl a felhasznls eltt mozsrban sszezzni vagy megdarlni. A drogot jl zrd, lehetleg fnytl is vd ednyben troljuk. Egy cssze tehoz ltalban egy teskanl drogot szmtunk.Nagyobb adag ksztsekor a teskannba tegynk cssznknt egy kanl drogot s erre ntsk r a forrsban lev vizet.
|